Landeigenaar Pakistan nam christenen als slaaf in dienst

ISLAMABAD – Na dertig jaar slavenarbeid is een christelijke familie in Pakistan door de politie bevrijd.

 

De landheer die 26 christenen als lijfeigenen hield, is aangehouden. Er leven echter nog honderdduizenden Pakistanen in slavernij. Dat heeft Watson Gill, woordvoerder van de Pakistaans-christelijke gemeenschap in Nederland, woensdag gemeld.

Basharat Ali Ghuloo, een invloedrijke landeigenaar in Rahimyarkhan (Punjab), had de christelijke familie sinds 1981 in dienst. Ook vrouwen en kinderen werkten er als slaven. ‘Ghuloo behandelde hen als dieren in een zelfgemaakte gevangenis’, aldus Gill.

Enkele paters in de provincie Punjab hadden de slavernij aangekaart bij het Hooggerechtshof, die tegen de landeigenaar een arrestatiebevel uitvaardigde. De als slaaf gehouden Zulfeqar Masih reageerde namens de familie dankbaar op de vrijlating.

In Pakistan leven volgens Human Rights Watch een miljoen slaven (‘peshgi’). In bijna alle gevallen zijn zij afkomstig uit minderheidsgroepen. Wanhopige hindoes, christenen of kastelozen die niet langer het hoofd boven water kunnen houden, vragen hun werkgever om een lening en geven daarbij hun gezin als onderpand. In de praktijk betekent dat dat werkgevers hele families als persoonlijk eigendom krijgen.

Veel christenen in Pakistan hebben te lijden onder discriminatie en vervolging. Afgelopen zondag werd Ashfaq Munawar, een christelijke inwoner van Karachi, door moslimradicalen in elkaar geslagen, omdat hij weigerde zich tot de islam te bekeren. Toegesnelde politieagenten deden het nog eens dunnetjes over. Uiteindelijk ontfermde een buurman zich over de deerlijk gehavende Munawar en bracht hem thuis.

Ook het onderzoek naar de in februari vermoorde minister van Minderheidszaken, de rooms-katholiek Shahbaz Bhatti, vordert niet. De rechtbank zegt dat de moord het gevolg was van een familievete, meldden Pakistaanse kranten vorige week, terwijl de advocaat van de familie stelt dat Bhatti door een islamitisch doodseskader om het leven is gebracht.

Daarnaast zit de ter dood veroordeelde christin Asia Bibi nog steeds in voorarrest. Twee jaar geleden werd ze gevangengezet vanwege overtreding van de – internationeel bekritiseerde – blasfemiewet. Minister Bhatti en de gouverneur Taseer van Punjab, die op haar vrijlating hadden aangedrongen en zich tegen deze wet uitspraken, werden om die reden begin dit jaar vermoord.

De moeder van vijf kinderen verkeert in een fragiele gezondheid, zei haar echtgenoot Ashiq Masih vorige week tegen persbureau AsiaNews. Hij bezoekt haar een keer per week, samen met twee dochters. ‘Asia kan nauwelijks meer praten. Ze vraagt altijd naar de voortgang van de rechtszaak en telkens weer is ze diep teleurgesteld als ik vertel dat de zaak nog steeds stilligt. Maar ze verliest de hoop niet en gelooft dat God haar hieruit zal redden.’

Advocaten die de zaak volgen, menen dat het hooggerechtshof onder zware druk van extremisten staat om Bibi gevangen te houden. Natalie Righton, correspondent van De Volkskrant, bezocht onlangs het dorp van Asia Bibi. Zij meent dat de christin nog jaren in de dodencel zal zitten en hoe dan ook door extremisten wordt omgebracht.

De PVV heeft naar aanleiding van Rightons verslag de Nederlandse regering gevraagd om maatregelen te nemen tegen de christenvervolging in Pakistan. Een onderzoekscommissie van de bisschoppenconferentie in Pakistan raamt dat per jaar gemiddeld 700 christelijke meisjes worden ontvoerd.

 

 

  • geplaatst:
  • 17-08-2011 – 20.34
Advertisements